XVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozó 2019

Gencsapátiban, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttessel, és a Legénycéhvel 1994 óta újra felelevenítettük a téli ünnepkör dramatikus szokásait. A betlehemezést, regölést, minden adventban, házakhoz is „beköszöntve” 70-80 helyre tudjuk eljuttatni. 2004-ben ténylegesen egy álom válhatott valóra az által, hogy megrendezhettük első alkalommal a Nemzetközi Betlehemes Találkozónkat a Gencsapáti templom előtti téren. 2004 óta folyamatos a találkozó megrendezése, amely Adventi Forgatagunk záróeseménye. A programot évről-évre szeretnénk fejleszteni, több művészeti ág és program beépítésével.

 

A találkozó köré szerveződött programok minden korosztály számára kínál művelődési lehetőséget, a közösségeinknek, művészeti csoportjainknak pedig bemutatkozást a helyi és az idelátogató közönség előtt. Kézműves kiállítást, karácsonyi koncertet, karácsonyi jelképkészítő és a település FB oldalán rajzversenyt szerveztünk az Advent jegyében Gencsapátiban.

„A művelődési ház idén tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Betlehemes Találkozót. Szombat este 13 fellépő mutatta be a Kárpát-medence adventi, karácsonyi folklórkincsének legszebb példáit.

Elsőként Gombos T. Bálint plébános és Bodorkós Ferenc polgármester köszöntötte a jelenlévőket és a betlehemes közösségeket. dr. Kondora Bálint a Vas Megyei közgyűlés alelnöke kiemelte megnyitójában a helyi-vasi  értékeket megköszönve minden csoportnak, hogy ellátogattak Gencsapáti, jó szórakozást kívánt a jelenlévőknek.

 

Tizenhatodik éve fontos része Gencsapáti és a környék életének a betlehemes találkozó. Ilyenkor a Szent Jakab-templom ajtaja szinte időkapuvá válik. Amikor belépünk, mintha 80-100 évet visszaugrottunk volna. Bent subás, bundás, kucsmás férfiak, szoknyás, nagykendős asszonyok, copfos lánykák töltik meg a templom tereit. A férfiak kezében csengős botok, kolompok. A megszokott illatok mellé befurakszik a bundák gyapjúszaga.

Gencsapáti fontos bázisa a hagyományok életben tartásának. A betlehemes találkozón fellépett az idén 30 éves Vasi Népdalstúdió két csoportja, a Boróka és a Csicsergők, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Zsivány zenekar és Tanai Erzsébet népdalénekes. Rendszeres résztvevője a találkozónak a Rábaközből, Mihályiból érkező csoport, és idén is jól szólt a Kapuvár Néptáncegyüttes fiataljainak harsány éneke. Ők a szentcsalád-járás hagyományát elevenítették meg.

Érdekes volt a Csallóközből érkezett Békei-Sárosfai Cimbora Daloskör betlehemes műsora is. A kucsmás pásztorok betlehemes rigmusaiból a vidám kiszólások sem hiányoztak. Itt voltak a zanati betlehemesek, Vitnyédről pedig az Énekes Lenke Hagyományőrző Néptáncegyüttes műsorát is fiatalok adták elő.

Markáns résztvevője a találkozónak a Somogyból érkező Holládi Bábtáncoltatók ősi betlehemese. Fontos szereplők a pásztorok, a „dadók”, akik a fejükön furcsa kukoricacímerekkel csúcsosra díszített fejfedőt, arcuk előtt pedig színes szalagokat viselnek. Az öreg dadót megszemélyesítő Üst Gyulától megtudtuk, a kukoricacímer a bőség jelképe, a szalagok pedig az ártó szellemek ellen szolgáltak.

Mindig különleges színfoltja a találkozónak a felvidéki csoportok műsora. Idén is itt voltak a bódvavendégi hagyományőrzők, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tagjai Nagyidáról és a tornaújfalui hagyományőrzők. Az ő „betlehemük” nem istálló, hanem kis kápolna formájú. A pásztorok színes szalagokkal díszített fehér ruhát és csúcsos, díszes süveget viselnek. Fontos szereplők a félelmetes maszkot és fejükön tollas vagy fenyőágas fejfedőt viselő, ördögszerű alakok: a világosabb öltözékű a „kecskés”, a fekete a „berdó”. Ők afféle istentelen figurák, akik aztán a végére megtérnek. Rendezvényünkről a Szombathelyi TV, a Friss Rádió, a Kossuth Rádió, Vas Népe és a Mária Rádió is beszámolt. December 15-én a csoportok előadása Lukácsházán és Bükön a szabadtéri átriumban, ahol nagy sikerrel szerepeltek az együttesek. Résztvevő együttesek 13 csoport, (161 fő, 49 fő a határon túlról):

– Felvidéki hagyományőrző csoportok (Nagyida, Bódvavendégi, Tornaújfalu)

– Holládi bábtáncoltató betlehemes csoport

– Gencsapáti Legénycéh

– Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes

– Zanati betlehemesek

– Békei-sárosfai Cimbora Daloskör (Felvidék-Csallóköz)

– Énekes Lenke Hagyományőrző Néptáncegyüttes-Vitnyéd

– Platán Néptánccsoport Mihályi

– Kapuvár Néptáncegyüttes

– Vasi Népdalstúdió

– Zsivány Zenekar