Borverseny 2021

Nem a szokásos tavaszi időben rendezzük meg versenyünket mondta bevezetőjében Varga Albin a Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, hiszen az ismert okok miatt nem találkozhattunk, majd köszöntötte jelenlévő szakmai zsűrit, gazdákat, Borbarát Hölgyeket és Kamper Natália borkirálynőt!  Dr. Kondora Bálint a Vas megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg az idei térségi borversenyt Gencsapátiban, majd bírálóként is részt vett a vörösborok értékelésében. Köszöntőt mondott Virág János Lukácsháza és Bodorkós Ferenc Gencsapáti polgármestere a borkultúrához, átörökítéshez, időjáráshoz kapcsolódó élményeiket megosztva a hallgatóssággal. A jelenlévők is számoltak, hogy már hányadik alkalommal rendezik meg a térségi borversenyt, amelyet 1993-tól Lukácsháza és Gencsapáti felváltva szerveznek. Albert Csaba a verseny egyik kezdeményezője, Lukácsháza volt polgármestere tájékoztatása szerint a 39., mivel 1982-ben volt az első! A megnyitón megemlékeztek azokról a borászokról, gazdákról, akik már nem lehetnek közöttük.  A verseny levezetését dr. Őry Ferenc vette át Gergácz István borásztól, akinek megköszönték több évtizedes munkáját! Két szakmai bíráló bizottság (Vörös-fehér), két gazda (társadalmi) zsűri

és két (fehér- vörös) női zsűri értékelte  a borokat!

A fehérborok szakmai bíráló bizottságát Láng József, a vörösborokét Hatos István vezette.

Az értékelést követően közös ebéd, majd a Vasi Népdalstúdió Boróka csoportja és a Gencsapáti Félnótás Népdalkör bordalokkal szórakoztatta a nagyérdeműt.

 Mándli Tibor borász a Mándli Borház borait mutatta be a jelenlévőknek történetekkel és élményekkel fűszerzve, nagy tapsot kapott nemcsak a finom nedűk, hanem az előadás miatt is!

Majd következett a várva várt eredményhirdetés!

A minősítésről az okleveleket és a serlegeket Kamper Natália borkirálynő, Hatos István, Mándli Tibor és a Gencsapáti Borbarát hölgyek adták át.

46 borral neveztek a gazdák a 2021. évi Gencsapáti borversenyre (20 fehér, 8 rosé, 18 vörösbor)