Csoóri Sándor Alap támogatás segítségével megvalósuló programok – Boglya Népzenei Együttes

A Boglya Népzenei Együttes szakmai munkáját segítette az elmúlt időszakban is a Csoóri Sándor Alap támogatásából befolyt összeg. Nagyon köszönjük a támogatást, ez nagyban hozzájárul a színvonalas működéshez, fennmaradáshoz, szakmai munkához.

A meghirdetett tanfolyamunkra jelentkezők 4 alkalommal tanulhattak teljes napon át őrvidéki népzenét. A tanfolyamon a zenészek megismerkedhettek Dr. Gaál Károly által gyűjtött dalokkal, zenékkel. A foglalkozásoknak 2 alkalommal a Büki Művelődési és Sportközpont, 2 alkalommal pedig az Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskola adott helyet. A választott helyszínek egyik fontos oka, hogy itt kaptunk fűtött termeket ingyen. A másik ok a jelentkezők nagy létszáma volt. Elosztottuk a zenészeket úgy, hogy legyen értelme a munkának. A nagy citerazenekarok, énekegyüttesek külön alkalomra lettek hívva, a vonósok mindig jöttek minden alkalomra. Bükön voltak: Sitkei Citerazanakar és Népdalkör, https://youtu.be/Z7kVUANqog4 Rába menti citerazenekar és népdalkör, https://youtu.be/pG0rCBAbewc ide jött a bozsoki dalosok vezetője, dalcsokrot tanulni. Őriszentpéterre hívtuk a zágrábi citerásokat, énekeseket https://youtu.be/JpI6g3d6Nmk és egy tekerőlantos fiút, https://youtu.be/stkMjlNp4QM valamint ide jöttek az őrségi citerások, ifjú énekesek. https://youtu.be/AXd7ghfpONA
Vonósok érkeztek a szombathelyieken kívül, Ausztriából Felsőőrből, hogy őseik dalait tanulhassák vissza Csörge https://youtu.be/AR3Csv3SYjk és a Szélforgók Népzenei Együttes. Ők és a zágrábiak nemzetközivé tették a tanfolyamunkat. Itt volt a Kislajbi Énekegyüttes, a Pribusz Zenekar és Borha Népzenei Együttes is akiket „Kis Boglya”névvel becéznek nagy örömünkre. https://youtu.be/v2vJeXGt5JY
A cimbalmosok https://youtu.be/OjvxMNxjXS8 szóló és zenekari munkában vettek részt Tarsoly György vezetésével Gaál József alsóőri cimbalmos játékával ismerkedtek. https://youtube.com/shorts/TcVNfHVfKFc?feature=share 2

Az egyik legfontosabb eredmény, hogy mindenki megtanult egy őrvidéki csokrot, ezáltal színesíthette együttese anyagát burgenlandi magyar népzenével. A vonós bandák táncházat tudnak tartani ebből az anyagból és kisérik a táncegyütteseket.
Sikerek: A Csörge és a Szélforgók két burgenlandi magyar vonós népzenei együttes megtartotta első önálló koncertjét Őriszigeten. https://rolunk.at/nepcsoportunk/gyongyom-gyongyom-a-szelforgok-es-a-csorge-elsoonallo-koncertje-oriszigetben/ A teltházas koncertre alig fértek be az emberek. Külön meg lettek hívva az őrvidéki gyűjtésen szereplők hozzátartozói.
Mindkét népzenei együttes tagjai ott vannak a Vass Lajos Országos Népzenei Verseny döntőjében, ami ősszel lesz Budapesten. https://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/3207505/
Stúdiófelvételen vettek részt Mosontarcsán (Andau) ahol polgári dallamokat és gyerekjátékok zenéjét játszották fel, ezzel képviselve a horvátokon és németeken kívül a magyar kisebbséget. A kiadvány gyártás alatt.
Egyre jobban beérik annak a munkának az eredménye itt Vas vármegyében, amit a Csoóri program támogatásával végezhettünk el. A segítségükkel megjelent 3 kiadványunkat használják a környékünkön, egyre nagyobb híre megy. Ezáltal sikerül az eddig fehér foltnak hitt Őrvidéki népzenét ismertté tennünk legalább itt környéken.
Felsőőrött a Bécsi Zenetudományi Intézet és a Helyi Kultúregyesület archívumot hoz létre. Elérhető lesz az összes burgenlandi néprajzi, népzenei gyűjtés. Az itt élő magyarság könnyebben tudja kutatni ősei kulturális hagyatékát. Ez nem jött volna létre, ha nincs az Önök által támogatott Talpalávaló vasi népzene 3. kiadványunk, amely a kemény bécsi szakemberek szívét is megdobogtatta, Frau Juhász Fennesznek köszönhetően engedélyezték Gaál Károly anyagának felhasználását.
A pályázat keretében bőgőfelújítást és bőgő vonó készítését tudtuk megvalósítani, illetve a hegedűkhöz és brácsákhoz tudtunk húrokat, húrkészleteket vásárolni.

FOTÓDOKUMENTÁCIÓ_cssp_zeneoktat_2022_0046