Csoóri Sándor Alap támogatás segítségével megvalósuló programok – Vasi Népdalstúdió

A Vasi Népdalstúdió szakmai munkáját segítette az elmúlt időszakban is a Csoóri Sándor Alap támogatásából befolyt összeg. Nagyon köszönjük a támogatást, ez nagyban hozzájárul a színvonalas működéshez, fennmaradáshoz, szakmai munkához.

Vasi Népdalstúdió: Legfontosabb fellépéseink a támogatási időszakban:
2022.08.20. – ünnepi megemlékezés Gencsapátiban
2022.09.10. Érték és Közösség – Gencsapáti Falunap
2022. október 1. – Vasi Néptáncpanoráma
2022. november 5. – Vass Lajos Népzenei Szövetség régiós népzenei verseny
2022. december 10. – Nemzetközi Betlehemes Találkozón Gencsapátiban
2023. január 21. – Újévi bormustra
2023. március 14. – Ünnepi megemlékezés Gencsapátiban
2023. március 25. – Borverseny Gencsapátiban
2023. április 22-23. – Herényi Virágút
2023. április 24. – Vas Vármegyei Gyermek és Ifjúsági Csoportos Népzenei Verseny
2023. május 28. – XXVI. Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivál
2023. június 24. – Dozmati Tűzugrás Fesztivál

A Csicsergő Együttesben 2014-től gyermekek tanulnak 6-14 évesig 12 fő. Készültünk megyei és országos népzenei versenyekre, ehhez más dialektusokból is választottunk, pl. a moldvai guzsalyas dalokat, gyergyói, palóc népdalokat. A vasi népdalok, szokásdalok tanulása a helyi értékek ismerete miatt fontos.
A Boróka Együttes 2010-ben alakult, 9 középiskolás vasi leány alkotja. A Maros-menti dalok, és a bordalok tanulását befejeztük, a repertoárjukat ismételtük. A felvidéki dialektus dalaival ismerkedtünk. A Maros-menti csokrunkat zenekari kísérettel, a Zsivány zenekarral egészítettük ki, hogy a táncdallamok még hitelesebben szóljanak. Részt vettünk a megyei versenyeken, népzenei fesztiválokon, falunapokon, a helyi ünnepeken megszólaltattuk az évkör dalait.
A csoportok fejlesztéséhez Szilágyi-Varga Diána népdalénekest, a Népművészet Ifjú Mesterét kértük fel. Népi ének tanárként hangképzést, és mélylégzést oktat az énekeseknek, így alakulhat ki egyenletes, biztonságos és tömör hangzás.
Meghívtuk Pintér Anikó népdalénekest, a Vass Lajos Népzenei Szövetség Országos népdalkör vezetői továbbképzésének oktatóját, aki Olsvai Imre gyűjtéseit, mezőföldi dalokat hozott.
A Félnótás Együttes 2019-ben alakult. A 9 gencsapáti férfi nagy kedvvel és alázattal tanult vasi és zalai katonadalokat, bordalokat, és sikerrel adta elő helyi és megyei rendezvényeken, az Országos Apáti találkozón. A gazdagon díszített moldvai Szent Istvánról szóló éneküket Jákon énekelték el. Vasi, rábaközi és somogyi népdalokkal bővítettük a repertoárt. Részt vettünk a Bükön megrendezendő Vass Lajos Népzenei Verseny felnőtt elődöntőjén, ahol arany minősítést szereztünk. Részt vettünk minden helyi ünnepen, és a Csicsergő és Boróka Együttesekkel közös előadásokon.
Hagyományos rendezvényünket a Vas Megyei Gyermek és Ifjúsági Csoportos Népzenei Versenyt újra megrendeztük, népi énekes, és zenész előadókat hívtunk a zsűribe. Ezen csoportjaink a Csicsergő és a Boróka, valamint szólistáink is kiváló arany minősítést szereztek. A XIV. Vass Lajos Népzenei Verseny Dunántúli területi középdöntőjén a Boróka és Csicsergő együttesek és egy szólistánk kiemelt arany minősítéssel jutottak a döntőbe. A Félnótások és egy másik szólistánk pedig arany minősítést szerzett.

Fotódokumentáció Vasi Népdalstúdió