Disznótoros mulatság a farsang farkán 2020.

Disznótoros mulatság a farsang farkán – a gasztroklub bemutatkozása

Ismét jól sikerült disznóvágás és farsangi mulatság a Művelődési Ház és Könyvtárban és az udvarán…

Február 22-én a reggeli órákban a Gencsapáti Kanászok csapata –a „disznóölő brigád”- Mészáros László „Doki”, és Károly Attila böllérek irányításával felkészülten jelent meg, hogy a nap kezdetét vegye a disznóvágással. Bodorkós Ferenc polgármester is fogópálinkával köszöntötte, „bátorította” a csapatot. A kétmázsás sertést speciális taligán toltuk át a Művelődési Ház udvarára (Ková  cs Zoli volt a legerősebb…) Jó hangulatban indult és végződött is a nap.

Hagyományos disznótoros ételek, a velőskenyér, böllérmáj, sült húsok, hurka (és egyben maradt), kolbász, káposzta mellett körömpörkölttel, rétessel is vártuk az érdeklődőket, akik közül nagyon sokan italokat, étkeket, pogácsát, süteményt és még sorolhatnánk a sok-sok finomságot hoztak magukkal a közös mulatságra. A már említett két profi böllérünk mellett Udvarhelyi Zsolt séfünk irányította a már összeszokott csapatot. Új elemként jelent meg a kalinkó a rendezvényen. Nagyné Burkon Andrea irányításával Stumpfel Lajosné, Nagy Fanni készítették folyamatosan, majd a kemencében megsütötték… Hát nagy keletje volt a hajdani lakodalmak hangulatát is visszaidéző éteknek! Ez egyben a gasztroklub első megnyilvánulása is volt. A TOP pályázat keretén

 

belül megtartott közösségi felmérés eredményeképpen, létrehoztuk a gasztroklubot, mely elsősorban a hagyományos helyi, népi étkek elkészítésének, megismerésének a céljából alakult. Ezen a hagyományos disznóölésen a hagyományos gencsi kalinkó elkészítését mutatták meg az érdeklődőknek, és természetesen kóstolni is lehetett.

A disznótoron és az esti mulatságon a Zsivány zenekar népzenével, nótákkal szórakoztatta a nagyérdeműt. Ötletes jelmezek, családi vetélkedő, jó zene, remek hangulat – ez jellemezte az esti farsangi mulatságot Gencsapátiban. 17 óra magasságában már jelmezes gyermekek és felnőttek táncolhattak a Zsivány zenekar muzsikájára, és Tóth Tamás „Tápi” vezetésével egy kis táncház is alakult. Majd 6 családi-baráti csapat részvételével kezdetét vette a vetélkedő, melyben a legkisebbektől a felnőttekig mérték össze ügyességüket. Természetesen a szórakozás és jó hangulat, az együtt játszás öröme volt a lényeg, és a győztes csapat ezt az elvet erősítve az elnyert tortát fel is ajánlotta közös elfogyasztásra a résztvevő csapatoknak. Majd következett a jelmezes felvonulás. Évről évre fantasztikus ötletes, kreatív, egyedi jelmezekben vonulnak kisebbek, nagyobbak. Idén már több példa volt arra is, hogy családok egy témában beöltözve mutatkoztak meg. Ezért idén már egy új kategóriaként ebben is hirdettünk „legjobb családi jelmez” elismerést.

Beöltözni, álarcot húzni, más bőrébe bújni mindig izgalmas és remek szórakozás, erre a sok csillogó szemű, mosolygós gyermek és felnőtt a bizonyíték!