TOP-5.3.1-16-VS1-2017-00003 – „Ördög’Kő” a házassághoz! Közösségfejlesztés Gencsapátitól Perenyéig projektzáró sajtóközlemény

Sajtóközlemény

„Ördög’Kő” a házassághoz! Közösségfejlesztés Gencsapátitól Perenyéig

Támogatási szerződés száma: TOP-5.3.1-16-VS1-2017-00003

A kedvezményezett neve: Gencsapáti Művelődési Ház és Községi-Iskolai Könyvtár
A projekt címe: „Ördög’Kő” a házassághoz! Közösségfejlesztés Gencsapátitól Perenyéig
A beruházás megvalósításának ideje: 2018. szeptember 01. – 2023. január 25.
Projekt összköltsége: 44 996 554 Ft
A projekt elszámolható összköltsége: 44 996 554 Ft
Elnyert, szerződött támogatás összege: 44 996 554 Ft
Támogatás mértéke: 100 %

” Ha a falumról kell beszélnem valahol, mindig nagyon büszkén teszem”

A támogatási időszak alatt megvalósuló projekt Gencsapáti Község Önkormányzata, Perenye Község Önkormányzata és a Gencsapáti Művelődési Ház és Községi Iskolai Könyvtár konzorciumában zajlott, melynek célja a két településen a helyi értékek és az átörökítés figyelembe vételével a helyi identitás és kohézió erősítése.  „Ember ilyet nem tud, ehhez ördögKő!”. Már a projekt címe is rejtett többlet értéket sugallt, melyre azért fényt derítettünk a megvalósítás alatt, hiszen a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes feldolgozta és be is mutatta az Ördögkőhöz kapcsolódó legendák egyikét a Szentkúton és több helyszínen a megyében, régióban. A támogatási időszakban bőséges program és a helyi identitást és közösségi összetartozást erősítő kiadvány került elkészítésre, megvalósításra mindkét településen.

A projekt két legfontosabb átfogó célja a helyi lakosok megtartása, elvándorlásuk esélyének csökkentése illetve a természeti, építészeti-táji, kulturális- történelmi értékek feltárása megóvása, integrálása a mindennapi életbe. Ezen célok elérése érdekében bevontuk a már meglévő közösségeket, és új közösségek létrejöttét támogattuk, segítettük. A Gencsapáti és Perenyei Borbarát hölgyek és a Gencsapáti „Félnótás” Férfi Népdalkör is a program során jött létre, a helyi aktivitást erősítő és alkotó csoportként.  Nagy hangsúlyt kapott a projektben a helyi természeti, építészeti, kulturális és történelmi értékek további erősítése és megjelenítése a programokban, melyek természetesen mindenki számára nyitott, elérhető formában kerültek megrendezésre.

További információ kérhető:

Varga Albin

+36/30/560-5099