Csoóri Sándor Alap támogatás segítségével megvalósuló megyei programok

A projekt által biztosított forrás a támogatási időszak szakmai programjait a megyét érintő nagymúltú, vagy éppen új népművészeti rendezvények megvalósítását segítette.
1.Néphagyományt népszerűsítő programok megvalósítása- A tanévben folyamatosan megvalósult óvodai csoportok táncoktatása (Gencsapáti Pecöl településeken), illetve a jeles napokon előadások, bemutatók az intézményekben.
2. Szentkúti esték- koncert sorozat népzenei-világzenei sorozat a Gencsapáti Szentkúton 2022.08.14-én a Cimbaliband koncertjének örülhetett az 500 fős közönség
A cél, hogy szakrális helyszín kuturális térként működjön, és a népzene-világzene értékeit közvetítsük messzemenőkig megvalósult! A sorozat törzsközönsége is kialakult, a kápolna dombját családok plédekkel terítik le és így vesznek részt a zenei élményben, mivel tudják, hogy a padok tele vannak! A “pajtakult” új mozgalmunk mellé a “szakrális-kult”-ot is javaslom, hiszen telis-teli vagyunk hegyi kápolnákkal, keresztekkel, amely biztosan nem véletlenül épültek meglévő helyükre! A csodatévő forrás- tiszta forrás asszociációt is alkalmazzuk a sorozat promójában! Remek előadás, közönség és technika. A média-visszhangba is érdemes beleolvasnunk! Azt gondolom, hogy Pál István Szalonna, Nikola Parov, Herczku Ági, Bognár Szilvi után a Cimbaliband a méltó folytatás volt, akik kiemelkedően bevonták a közönséget és közös élménnyé varázsolták az estét!!

3. A Verbunk napja- Nyugat Magyarország Szombathely helyszín (2022. 10.01.) Kapcsolódunk a Hagyományok Háza által kezdeményezett népművészeti sorozathoz. Vasi Néptáncpanoráma- A Verbunk napja Helyszín: Szombathely, MMIK Látogatói létszám: 450 fő Közreműködői létszám: 400 fő
A Hagyományok Háza kezdeményezésére kelt életre a Verbunk Napja programsorozat, melyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok idén 5 helyszínen várták az érdeklődőket. Szombathelyen az MMIK színpada adott helyet a folklórforgatagnak, amin a Rábaközből Csorna, Kapuvár, Szany, Szil és Vitnyéd, valamint Vas megye hagyományőrző közösségei, néptáncegyüttesei mutatták be saját férfitáncukat, majd az együttesek közösen táncolták el a gencsi verbunkot(többször is) Sajnos az időjárás közbeszólt és nem szabadtéren (pedig nagyon felkészültünk) valósult meg a program, de nagy siker volt az MMIK színpadán is, a Közös verbunk pedig nagy élmény volt a közönség és a benne táncolók számára egyaránt.
4. Néptánc, népzenei, népművészeti táborok, Jakab Búcsú kulturális – hagyományőrző programjainak megvalósítása. (2022 nyara) A Gencsapáti Kincskereső tábor (2 turnus 80 fő) a Boglya Népzenei Együttes tábora és a Jakab búcsú népművészeti-hagyományőrző programjainak megvalósítását segítettük a programban.

5. Társzervezőként kapcsolódtunk a Lajtha László koreográfiai versenyhez, 2022. 11. 26-án, Körmenden került megrendezésre.
6. XIX. Nemzetközi Betlehemes Találkozó Gencsapátiban és a térség kulturális tereiben 2022. 12. 10-11.
Nagy múltú hagyományőrző programunkat a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség és a Csoóri Sándor Alap megyei támogatásának köszönhetőn tudtuk megvalósítani 2022-ben. Tizenkilencedik alkalommal rendeztek Nemzetközi Betlehemes Találkozót a településen. A szombat esti gálán hagyományőrző közösségek mutatkoztak be a Szent Jakab-plébániatemplomban a szellemi kulturális örökség nemzeti listájára is felkerült élő hagyománnyal. A Kárpát-medence magyarlakta településeiről, a Felvidékről, Erdélyből, a Rábaközből és Vas megyéből is érkeztek a gálára néptáncegyüttesek, betlehemes csoportok, népdalkör, hogy megmutassák, a különböző vidékeken milyen formában maradt meg a szokás. Másnap Bükön folytatódott a hagyományőrzők előadása.

7.„Disznótoros mulatság a farsang farkán”- 2023.02.18. Hagyományőrző program a tradicionális disznóvágás, paraszti ételek és népzenei programok, táncház, farsangi jelmez és a népviselet bemutatásával.
8.Vas megyei Csoportos Népzenei Verseny 2023. 04.24. A több mint 100 résztvevőtől 14 népdalcsokor hangzott el, szakmai értékelés és minősítés keretében. A szakmai zsűri, Ifj. Horváth Károly népzenész, népzenetanár Zalaegerszegről, Füléné Kiss Hajnalka népdalkör vezető Alsópáhokról dicsérő szavakkal adta át a minősítéseket a szépséges dallamok és szövegek hiteles megszólaltatásáért.

9. IFJÚSÁGI NÉPTÁNCFESZTIVÁL ÉS RETROFOLK TALÁLKOZÓ Kőszeg, 2023. április 28-29. A 2022-ben újraindított program folytatása adatközlők bemutatásával, tánctanítással, gálaműsorral, táncházzal és az ifjúsági együttesek bemutatóval. Résztvevők: 9 ifjúsági néptáncegyüttes, 195 fő, Táncházon, gálaműsoron 300 fő. Nagy összefogás eredményeként valósulhatott meg ismét a rendezvény, amelyre igazi „erőforrás koncentrációt” hoztunk létre a megyei szervezetekkel. A találkozó első napján színpadbejárással és a csoportok számára kőszegi kulturális-történelmi programokkal, kezdtünk. A lovagterembe lelátó épült, külön köszönet a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkatársainak az együttműködésért! Délután 14,30-tól ÍZELÍTŐ és MINI TANFOLYAM ÖRDÖNGÖSFÜZES TÁNCAIBÓL-DALAIBÓL. Közreműködtek: Havay Viktória ének, Jékely Gáspár ”Pikó” hegedű, Horsa István brácsa, Joó Bence nagybőgő,– Kovács Márton és zenekara Táncot tanított: Horváth Marika, Gémesi Zoltán. Az este a Magyarpalatkai zenekar táncházával zárult. Másnap színpadi bemutatók, szakmai értékelés, ajándékok átadása volt a program.

10. VII. Vincze Ferenc szólótáncverseny 2023.05.27.
Célunk, hogy megemlékezzünk Vincze Ferencről a település meghatározó táncos egyéniségéről, illetve a vasi tánchagyomány „használata”, feldolgozása, és széleskörű megismertetése. 5 korosztályban, 36 táncos, 22 produkcióval nevezett a megmérettetésre. Közreműködött a Boglya Népzenei Együttes. A gencsapáti ovis csoport helyi pünkösdölőjével indult a vasi folkhétvége. A versenyszámokat négytagú zsűri értékelte: Sztanó Hédi táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja, néprajzkutató, filmrendező; Delbó Krisztina néptáncpedagógus, koreográfus, Aranygyöngyös táncos; Kökény Richárd Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere és Majoros Róbert táncpedagógus, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetője.

11. XXVI. Gencsi Söprű Néptáncfesztivál 2023. 05.28. 14 néptáncegyüttes, 468 táncos produkcióit tekinthették meg az érdeklődők.
Idén 26. alkalommal rendeztük meg a Gencsi Söprű Néptáncfesztivált a Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál keretében. A fesztiválon bemutatkoztak az előző napon megrendezett 7. Vincze Ferenc Szólótáncverseny díjazott szólistái is. A produkciókat szakmai zsűri – Sztanó Hédi, Delbó Krisztina, Kökény Richárd és Tompa Attila – értékelte. Az éjszakába nyúló értékelésnél a zsűri különdíjakat adhatott a látottak alapján. Különdíjat vehetett át a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes – Körmend, Bibrics Táncegyüttes – Zalaegerszeg, Ungaresca Senior Táncegyüttes Gradisce Horvát Kulturális Egyesület, Vadhajtás Néptáncegyüttes Gencsapáti, Énekes Lenke Hagyományőrző Néptáncegyüttes – Vitnyéd, és a házigazdák a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A Muharay Szövetség különdíját a Bibrics Táncegyüttes kapta a zsűri döntése alapján. Igazi fesztivál hangulat volt az előadáson és az értékelésen is.
12. Májusfakitáncolás 2023. június 3-án, hagyományőrző program megvalósítása Gencsapátiban. A gyereknappal egybekötött programhoz népi játszóház, táncház vezetés elemekkel tudtunk hozzájárulni.

Támogatók, együttműködő partnereink: Csoóri Sándor Alap, Magyarországi Folklórfesztiválok Szövetsége, Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség, Hagyományok Háza Hálózat, Nemzeti Kulturális Alap, Gencsapáti Község Önkormányzata, Nyugat Produkció Kft., Kőszeg Város Önkormányzata, Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár, Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár, Ungaresca Táncegyüttes Nonprofit Kft. ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, Béri Balogh Ádám Táncsegyüttes Körmend, Ilosvai Néptáncegyüttes-Nagyida, Kassai Kulturális Központ.

Szakmai beszámoló cssp megyei 2022 fotómelléklet