Csoóri Sándor Alap támogatás segítségével megvalósuló programok – Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes

A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes szakmai munkáját segítette az elmúlt időszakban is a Csoóri Sándor Alap támogatásából befolyt összeg. Nagyon köszönjük a támogatást, ez nagyban hozzájárul a színvonalas működéshez, fennmaradáshoz, szakmai munkához.

A tervezett 2022-23-as programok mellett természetesen a szakmai munka folyamatosságára helyeztük a hangsúlyt. Együttesünk Kupec Andrea és Kupec Mihály (Nagyida) vezetésével megkezdett gömöri táncanyag tanulását folytatta, amelynek eredményeként koreográfia készült „Gömöri mulatság” címmel. A koreográfiával együttesünk különdíjat nyert a Gencsi Söprű Néptáncfesztiválon. A 7. Vincze Ferenc szólótáncversenyen Borsodi Gergely és Sipos Hanna együttesünk táncosai elnyerték a Vincze Ferenc díjat!
A nemzeti összetartozás jegyében, 2022-ben a felvidéken szerepelt betlehemes csapatunk 2 találkozón is- Tornaújfalu- Jánok és Béke-Sárosfa településeken). A 26. Gencsi Söprű Néptáncfesztiválon és a 19. Gencsapáti Nemzetközi Betlehemes Találkozón vendégül láttunk mi is Felvidékről, Erdélyből és a régióból érkező közösségeket. A támogatási időszakban folyamatosan részt vettünk szakmai fesztiválokon (Gencsi Söprű Néptáncfesztivál, Vasi Néptáncpanoráma, Pesovár Ernő Néptáncantológia), amelyek szervezéséből is kivette részét együttesünk és együttes vezetőnk. Bemutatkoztunk a Magyarszombatfai Nemzetközi Fazekasfesztiválon, a szüreti programsorozatunkon, az Érték Közösség- Kulturális és gasztronómiai rendezvényen.  Vas megyében számos településen közreműködtünk kulturális rendezvényeken, programokon. (pl. Dozmat, Körmend több alkalommal, Pusztacsó, Cák, Velem, Kőszegszerdahely). A Hagyományok Háza Hálózattal és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetséggel közösen terveztük Szombathelyen a „Verbunk napja” programot, amelyben a „gencsi verbunkot” központi elemként mutattuk be, nagy sikerrel Molnár Péter szerkesztésében. 2022 szeptemberében a Kiscsőszi „Együttélésben-Égtájak, kultúrák programon” vettünk részt, bemutatva a helyi értékeinket, lakodalmi ételeinket és a „Gencsapáti lakodalmast”. A Muharay szövetség szakmai továbbképzésein folyamatosan részt vettünk, 2022. októberében, szintén Kiscsőszön a településfejlesztés-népművészet tematika mentén találkoztunk, ahol a térségi kulturális együttműködésekről Varga Albin együttes vezetőnk tartott előadást. Tavasszal részt vettünk a Muharay Szövetség Táncháztalálkozó- Muharay gála műsorában 2023. április 15-én, ahol szintén a VERBUNK volt a tematika. A Nyugat-magyarországi körverbunkokat külön blokkban mutattuk be a rábaközi hagyományőrzőkkel közösen.  A Muharay Szövetség szervezésében valósult meg Kozármislenyben a népviselet napja és  Hőgyészen a Székely Kör Bokréta Néptáncegyüttesének jubileumi programján, ahol szólistáinkkal mutatkoztunk be. Muravidéken, Hodoson az 1848-49-es forradalom és szabadságharc központi ünnepségén közreműködtünk. A VII. Vincze Ferenc szólótáncversenyt és 26. Gencsi Söprű Néptáncfesztivált 2023 Pünkösdjén valósítottuk meg, együttesünk társzervezésében.

A projekt költségvetése és annak szakmai felhasználása az eredeti pályázathoz képest változott a tervezett jogcímek között átcsoportosítást módosítási kérelem benyújtásával pontosítottuk:
Együttesünk és csoportjaink oktatói díjaira, próbavezetésre, vendégoktatókra, a folyamatos szakmai munka megvalósítására 791 000 Ft-ot fordított a támogatási időszakban. Szakmai programjainkhoz kapcsolódó népzenei szolgáltatásra nem számolunk el költséget, azt más támogatási forrásaink terhére tudtunk finanszírozni.
Szakmai programunk utazási költségeire 457 313 Ft-ot fizettünk ki, amelyben megyei, régiós, országos programokhoz kapcsolódó kiadásokat szerepeltetünk.
Népviselet beszerzésére, javíttatására és felújításra Összesen 1 220 809 Ft-ot számolunk el a pályázhat terhére, itt nagyobb átcsoportosítást kellett alkalmaznunk, hiszen az új koreográfiához szükséges viseletek beszerzését is meg kellett valósítanunk.
Terembérleti díj: Külső helyszíneken tervezett próbák, néptánc táborok terembérleti díjaira terveztünk eredetileg, de hogy a saját próbatermünkben folyamatos lehessen a szakmai munka, terembérleti szerződés keretében hozzájárultunk – támogatásunk terhére- a többszörösére nőtt energiaárak finanszírozásához. Valamennyi művészeti csoport, és közösség ezt a formát választotta az intézményben. Terembérleti szolgáltatásra így 810 000 Ft-ot fizettünk.
PR marketing jogcímre, együttesünk Hírmondó újságban és annak elektronikus változatában történő megjelenését, marketingjét sikerült megvalósítanunk, 220 878 Ft értékben a pályázatunk terhére.
Együttesünk nemcsak színpadi műsorok bemutatására készül, hanem a helyi, vasi szokásokat, legénycéh hagyományokat életben tartja, élővé teszi! Közösségeink szakmai munkája nem kapcsolódik művészeti iskolához. Programjainkat pályázatok, támogatások, szülői hozzájárulások által tudjuk finanszírozni évről- évre.
Nagyon köszönjük a Csoóri Sándor Alap támogatását, segítségét, amely a népművészeti mozgalmunk fejlesztésének, megmaradásának legfőbb sarokpontja lett az elmúlt 5 esztendőben.

fotódokumentáció ghn cssp-neptanc-mo-2022 -00167