Művelődési Ház

Gencsapáti község a Szombathelyi Kistérség egyik legdinamikusabban fejlődő települése, Szombathely és Kőszeg között, a megyeszékhely nyugati határán terül el.„Vas megye legnagyobb községe” Szombathely és Kőszeg városok között a vasútvonaltól és a 87-es főúttól nyugatra, a Gyöngyös patak mentén, mintegy 6 km-re elnyúló település. A lakónépesség közel 3000 fő, amely növekvő tendenciát mutat a dezurbanizációs folyamatoknak köszönhetően, a megyeszékhely közelsége miatt, de intézményünk is arra törekszik, hogy ne „alvóváros” legyünk.

A Művelődési Ház és Községi- Iskolai Könyvtár –több funkciós intézményként- látja el Gencsapátiban a közművelődési, közgyűjteményi és információ-szolgáltatási feladatokat.

Az intézmény jelenlegi funkciói: Közművelődés, Lakóhelyi nyilvános és Iskolai Könyvtár, E-Magyarország Pont, Hírmondó Újság kiadása a Kezdőkör Egyesülettel, Állandó helytörténeti tárlat, Ifjúsági Klub, Szintér civil szervezetek, közösségek számára (néptánc próbától a születésnapig).

Az intézmény művészeti csoportjaként működik a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, az Ispiláng, a Kópic, a Kiskópic és a „Gezemice” gyermek néptánccsoport. Az együttes 2013-ban ünnepelte fennállásának 75 éves jubileumát. 1992 óta itt működik a Vasi Népdalstúdió és szintén utánpótlás csoportként a Kökörcsin, Csicsergő és Boróka Együttes.

Az épületében működik a Gencsapáti Legénycéh, Ifjúsági Klub, Asztaliteniszezők baráti köre, Diabétesz Egyesület, HLG SE (Herény Lukácsháza Gencsapáti) Sakkszakosztály. A Kezdőkör Képzőművészeti és Népművészeti Egyesület, amely formalizált civil szervezetként a művészeti csoportok ernyőszervezeteként is funkcionál. 18 közösség „használja a házat” hetente állandó programjainak, illetve alkotó tevékenységük megvalósítására.

Térjen be hozzánk, szívesen látjuk állandó és időszakos programjainkon, fesztiváljainkon.

Varga Albin – igazgató