Könyvtár

„Vár a könyvtár”

Gencsapáti község könyvtára lakóhelyi nyilvános könyvtár, amely közkönyvtárként a település valamennyi lakója számára állampolgári jogon biztosítja az információkhoz, a könyvtári dokumentumokhoz, a magyarországi könyvtári rendszer szolgáltatásaihoz való szabad hozzáférést. Gyűjteményével, szolgáltatási rendszerével arra törekszik, hogy kielégíthesse a legszélesebb körű közművelődési/tájékozódási igényeket, segítse a könyvtárhasználati kultúra kialakítását, és az élethosszig tartó tanulás színterévé váljon. Segíti a település környezeti, művészeti, szellemi értékeinek feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások, népi hagyományok gondozását, gazdagítását, támogatja a művelődési közösségek tevékenységét. Iskolai könyvtárként pedig lehetővé teszi, hogy a Gencsapáti Körzeti Általános Iskola tanulói és pedagógusai minden tanítási napon igénybe vehessék szolgáltatásait. Ezeket a célokat tartalmazza a könyvtár érvényes Küldetés nyilatkozata. A céloknak megfelelő munkára az átépített, kibővített, tágas terekkel rendelkező, barátságos könyvtár igazán alkalmas, melyben az E-Magyarország Pont is működik 6 számítógéppel.

A könyvtár gyermek és ifjúsági részlege 2014-ben új polcokkal szépült és bővült LEADER pályázatunknak köszönhetően, ezen kívül a folyóiratok állványa is megújult.

Az állomány alakítása rendszeresen és átgondoltan történik, a könyvtárt használó olvasók igényei és a gyűjtőköri szabályzatnak megfelelően. 2014. dec.31.-én a könyvtár állománya 14 538 kötet volt és 14 fajta folyóiratot vehettek kézbe az olvasók, melyek a friss példányok kivételével több évre visszamenőleg kölcsönözhetők. 4 folyóiratot ajándékba kaptunk az olvasóktól, és a helyi Hírmondó is a kezdetektől visszakereshető. Minden korosztály részére vásárolunk friss irodalmat, akár kikapcsolódási vagy tanulási, kutatási céllal keresi fel az intézményt. A Berzsenyi Dániel Könyvtárba a 2014 év adatairól a kötelező statisztikai jelentést elküldtük, melynek részletei a folyamatosan vezetett nyilvántartási naplókban bárki számára hozzáférhető. Várjuk Önt is Gencsapáti Könyvtárába!

„Ha elolvasol egy könyvet, legfeljebb azt kockáztatod, hogy többet tudsz meg a világról.”

( Iselin C. Hermann)

Tanai Erzsébet – Könyvtáros